αστική ευθύνη ιατρων

Ύστερα από απόφαση του Α Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, γυναικολόγος – μαιευτήρας είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το ποσό των 584.400 ευρώ στους συγγενείς της άτυχης 32χρονης μητέρας δύο παιδιών, η οποία απεβίωσε πριν γεννήσει το τρίτο της παιδί από μοιραίο λάθος του γιατρού.

Το ζητούμενο ποσό θα κατατεθεί στους συγγενείς της 32χρονης (δύο ανήλικα παιδιά, σύζυγος, μητέρα, αδέλφια) και λόγω της έλλειψης διατροφής των ανήλικων παιδιών. Σύμφωνα με το ιστορικό της απόφασης, η επίμαχη επίτοκος εισήχθη σε ιδιωτική κλινική τον Ιούλιο του 2001, με συνοδεία του συζύγου για να γεννήσει το τρίτο τους παιδί.

Ο επιβλέποντας γιατρός της χορήγησε κολπικό δισκίο προσταγλαδίνης, το οποίο προκαλεί τεχνητούς πόνους τοκετού και κατόπιν της επέτρεψε να πάει σπίτι στο χωριό της, απόσταση μερικών χιλιομέτρων, και να επιστρέψει μετά την έναρξη των πόνων.Καθώς οι πόνοι ξεκίνησαν την ίδια μέρα, η επίτοκος με τη συνοδεία του συζύγου της, κατέφθασε στην κλινική από όπου την υποδέχθηκε η νοσηλεύτρια. Ο επιβλέπων γιατρός κατέφθασε αφότου της χορηγήθηκε σε ενέσιμη μορφή μια αμπούλα buscopan, ως σπασμολυτικό του τραχήλου της μήτρας και της τοποθετήθηκε ορός desctrose 1.000ml από τον αναισθησιολόγο.

Δυστυχώς όμως, η κατάσταση της υγείας της επιτόκου χειροτέρεψε απότομα, καθώς εμφάνισε έντονη δύσπνοια, κυάνωση και σπασμούς κυρίως των μασητικών μυών. Η κατάστασή της παρέμεινε αμετάβλητη, παρά την χορήγηση οξυγόνου, από τον επιβλέποντα γιατρό με τη βοήθεια του αναισθησιολόγου και του μαιευτήρα, οδηγώντας την στο χειρουργείο της κλινικής, όπου και την διασωλήνωσαν. Η κατάστασή της, ωστόσο, χειροτέρεψε και άρχισε να εμφανίζει μη μετρούμενη αρτηριακή πίεση.

Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασής της μεταφέρθηκε διασωληνωμένη στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, από όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, αποδείχθηκε ότι τον θάνατο προκάλεσε ολιγαιμικό σοκ, λόγω εσωτερικής αιμορραγίας από κεντρική αποκόλληση του πλακούντα που παρουσιάστηκε το χρονικό διάστημα πριν να πέσει η επίτοκος σε κώμα, κάτι το οποίο δε διαγνώσθηκε από τον επιβλέπον γιατρό ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Κρίθηκε υπαίτιος του θανάτου της 32χρονης ο επίμαχος γυναικολόγος, σύμφωνα πάντα με τη δικαστική απόφαση, λόγω “έλλειψης της απαραίτητης προσοχής, την οποία ήταν υποχρεωμένος και μπορούσε να δώσει από τις περιστάσεις, όπως ένας μέσος ευσυνείδητος ιατρός της ίδιας ειδικότητας που δρα υπό παρόμοιες συνθήκες και κατά παράβαση των διδαγμάτων της ιατρικής επιστήμης και της πείρας που έχει αποκτήσει, καθώς χορήγησε στην άτυχη επίτοκο κολπικό δισκίο προσταγλαδίνης για την πρόκληση τεχνητών πόνων, το οποίο δημιουργεί συσπάσεις στη μήτρα και της πρότεινε να αναχωρήσει για την οικία της, στο ορεινό χωριό, που απέχει μερικά χιλιόμετρα από την Καρδίτσα”.

“Επιπρόσθετα”, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, “ενώ η επίτοκος, και λόγω εμπειρίας δύο προηγηθέντων τοκετών, του διαμαρτυρήθηκε κατά την πρώτη εξέταση από τον επιβλέπον ιατρό, για έντονους και συνεχείς πόνους στην κοιλιά, αλλιώτικων από τους άλλους δύο τοκετούς της. Ακολούθως, κατά την δεύτερη εξέταση διαμαρτυρήθηκε επιπλέον για δύσπνοια και μούδιασμα στα χέρια, ζητώντας ανήσυχη και επίμονα τη βοήθεια του, ωστόσο ο ίδιος δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του της διαμαρτυρίες της και δεν προέβη σε ενδελεχή και επισταμένη εξέταση αυτής, χρησιμοποιώντας και όλα τα ενδεδειγμένα για τη περίσταση μέσα διάγνωσης”.

Καταληκτικά, η δικαστική απόφαση απεφάνθη ότι ο επίμαχος γιατρός, παρά την ύπαρξη των συμπτωμάτων που του ανέφερε και η επίτοκος “δε παρακολούθησε με την αρμόζουσα προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης της επιτόκου, αλλά την άφησε υπό την επίβλεψη της νοσηλεύτριας, η οποία σαφώς δεν ήταν μαία και δεν είχε τις απαραίτητες ειδικές γνώσεις”.