αστική ευθύνη χειρουργού

Μοιραίο ιατρικό σφάλμα οδήγησε 27χρονη στο θάνατο. Η δικαιοσύνη επιδικάζει μεγάλη αποζημίωση, η οποία με τους νόμιμους τόκους ξεπερνά το μισό εκατoμμύριο ευρώ εις βάρος του υπεύθυνου νοσοκομείου. Η λογική της απόφασης ήταν ότι οι γιατροί καθυστέρησαν να προχωρήσουν σε καρδιακή ανάνηψη, ως αποτέλεσμα αυτού να επιδεχθεί η ασθενής σοβαρές βλάβες.

Προ 10ετίας εισήχθη η άτυχη νέα στο νοσοκομείο για επέμβαση ρουτίνας, όπως είναι η αφαίρεση αμυγδαλών, όμως κατά τη διάρκεια της επέμβασης υπήρξαν επιπλοκές τις οποίες το ιατρικό δυναμικό δεν αντιμετώπισε εγκαίρως και αποτελεσματικά.

Αυτό οδήγησε την 27χρονη στην εντατική μονάδα, όπου εξακριβώθηκε “διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα, με εξάλειψη των δεξαμενών του εγκεφάλου”, όπου παρέμεινε για 1 μήνα μετά την αμυγδαλεκτομή και εφόσον βρισκόταν σε κατάσταση εγκεφαλικής νέκρωσης.

Επιβεβαιώνοντας την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι οι λόγοι που οδήγησαν στο θάνατο οφείλονταν σε ιατρικό σφάλμα, εφόσον οι γιατροί δε κατάφεραν μέσα στο κρίσιμο χρόνο που διέθεταν, την οξυγόνωση του ασθενούς από την έναρξη των επιπλοκών, αποτέλεσμα που οδήγησε στο θάνατο της ασθενούς.

Οι γονείς της άτυχης κοπέλας δικαιώθηκαν από το δικαστήριο, από το οποίο κρίθηκε να τους κατατεθεί χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν για το θάνατο της κόρης τους.

Η χρηματική ικανοποίηση ορίστηκε στα 200.000€, από τη δικαιοσύνη, για κάθε γονέα (προσαυξημένη με τους νόμιμους τόκους μερικών ετών), λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία της θανούσας, την καλή κατάσταση της υγείας της (όπως είχε διαπιστωθεί προ χειρουργικής επέμβασης), τον χαμηλό βαθμό ρίσκου της επέμβασης για αμυγδαλεκτομή, τον βαθμό ευθύνης των ιατρών κ.λπ.

Επιπρόσθετα, πριν από λίγες εβδομάδες έλαβαν αποζημίωση 1,2 εκατ. € συγγενείς άλλης άτυχης νέας κοπέλας, η οποία πριν από 14 χρόνια πέθανε στην Καλαμάτα, επειδή οι γιατροί ξέχασαν ένα τμήμα πλακούντα στη μήτρα κατά της γέννηση του παιδιού της με καισαρική τομή. Ως αποτέλεσμα αυτού, η κοπέλα να υποστεί διάχυτη σηψαιμία, η οποία οδήγησε στο μοιραίο μετά από λίγες μέρες.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης της αμυγδαλεκτομής στο ΓΝ Αθηνών Κοργιαλένειο – Μπενάκειο, η 27χρονη εμφάνισε έντονη ταχυκαρδία, αύξηση της πίεσης, τα οποία αντιμετωπίστηκαν κατά της διάρκεια της αναισθησίας. Έπειτα, εμφάνισε αιφνίδια βραδυκαρδία (έως 25 σφυγμούς το λεπτό).
Από τα συμπεράσματα που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι πέρασαν πάνω από 5 λεπτά, από την εμφάνιση της βραδυκαρδίας μέχρι την καρδιακή ανάνηψη. Χρονικό περιθώριο που θεωρείται “κρίσιμο διάστημα για τη διάσωση του εγκεφαλικού παρεγχύματος”, ως αποτέλεσμα να προκληθούν μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές κακώσεις. Το νοσοκομείο κατέφυγε στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι το Δ. Εφετείο συμπεριέλαβε αντιφατικές αιτιολογίες για τη πιθανότητα ευθύνης του αναισθησιολόγου, καθώς πόρισμα του ΕΔΕ επισημαίνει για λάθος κατά τη διασωλήνωση του ασθενούς.

Νόμιμη κρίθηκε η απόφαση για ιατρικό λάθος από το ΣτΕ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του νοσοκομείου, χρήζοντας το υπεύθυνο για την παράλειψη έγκαιρης διενέργειας των απαραίτητων διαδικασιών.