χειρουργικό σφάλμα

Ιατρικό λάθος φαίνεται πως ήταν η αιτία θανάτου της 44χρονης δασκάλας που κατέληξε στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης στις 11 Ιουλίου του 2009, μετά από επιπλοκή χειρουργικής επέμβασης στην οποία είχε υποβληθεί δύο ημέρες νωρίτερα.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όπως γνωστοποιήθηκε, αντί φυσιολογικού ορού χορηγήθηκε στη γυναίκα υπέρτονο διάλυμα χλωριούχου νατρίου, το οποίο της προκάλεσε σοβαρές οργανικές βλάβες που την οδήγησαν τελικά στο θάνατο.

Έπειτα από την τραγική κατάληξή της, η οικογένειά της ξεκίνησε δικαστική διαμάχη εναντίον του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που είχε περιθάλψει τη Φανή, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατός της οφειλόταν σε ιατρικό λάθος.

Σύμφωνα με το Εφετείο Θράκης, υπεύθυνοι/ες για τα σκευάσματα που χορηγούνται στους ασθενείς εν ώρα χειρουργείου είναι οι νοσηλευτές/τριες που τα μεταβιβάζουν στους γιατρούς με σκοπό να τα χορηγήσουν. Συνεπώς, κατηγορούμενες για το «ιατρικό λάθος» κρίθηκαν οι νοσηλεύτριες που συμμετείχαν στο χειρουργείο της άτυχης γυναίκας, ενώ τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή.

Η υπόθεση έχει μεγάλο νομικό ενδιαφέρον, καθώς οι νοσοκόμοι κρίθηκαν ένοχοι παμψηφεί από τους Δικαστές, ενώ οι γιατροί αθώοι κατά πλειοψηφία (2-1). Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου της οικογένειας αυτή η απόφαση είναι μία κάποια δικαίωση για την πλευρά της οικογένειας, που θεωρεί υπεύθυνους για το θάνατο της Φανής (και) τους γιατρούς.