ιατρικό λάθος

Ένοχοι κρίθηκαν από το Δευτεροβάθμιο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης δύο γιατροί, οι οποίοι ευθύνονται για το θάνατο ενός βρέφους 6 μηνών, πριν από μια οκταετία. Πρόκειται για έναν παιδίατρο, τότε επιμελητή Α' του νοσοκομείου Έδεσσας, κι έναν ειδικό παθολόγο, τότε ειδικευόμενο στο ίδιο νοσοκομείο.

Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών (από 4 έτη που ήταν η πρωτόδικη ποινή) και στον δεύτερο ποινή φυλάκισης ενός έτους και οκτώ μηνών (από 2,5 έτη). Οι ποινές ανεστάλησαν επί 3ετία. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το αγοράκι μεταφέρθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2006 από την μητέρα του στο νοσοκομείο της Έδεσσας, παρουσιάζοντας ανυποχώρητο πρήξιμο στην κοιλιά και αποβολή αερίων, ενώ λίγες μέρες πριν οι θεράποντες γιατροί του ίδιου νοσοκομείου του είχαν χορηγήσει βρεφικό κλύσμα, το οποίο όμως δεν απέδωσε.

Οι κατηγορούμενοι γιατροί, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, δεν διέγνωσαν εγκαίρως ότι το βρέφος έπασχε από μεγάκολο (διάταση παχέως εντέρου), με συνέπεια να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του και να διακομιστεί στο Ιπποκράτειο Νοσκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Κατά τις απολογίες τους, οι δύο γιατροί αρνήθηκαν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια που τους καταλογίζεται.